Turizam Bijeljine: Krenimo zajedno u srce Semberije

Bosna i Hercegovina ♦ 21 aprila, 2019 by Vera Jovanović Đedović

Turizam Bijeljine - Manastir Svetog Vasilija Ostroškog - Foto

Pitanje vezano za turizam Bijeljine nešto je što većina nas postavlja sebi, a i drugima, ukoliko odluči da krene u avanturu ka ovom bosanskom gradu. Avantura u Bijeljini!? Hm. Pa, hajde da vidimo koliko je Bijeljina zaista zanimljiva destinacija u očima jednog turiste.

Turizam Bijeljine – Oblast Semberija
Turizam Bijeljine - Zvonik manastira Svetog Vasilija Ostroškog - Foto
Zvonik manastira Svetog Vasilija Ostroškog – Simbol Bijeljine

Bijeljina se nalazi u severoistočnoj Bosni i Hercegovini, uz samu granicu sa Srbijom, u regionu koji se zove Semberija. Ujedno je i najveći grad Semberije. Cela opština sa okolnim mestima ima oko 150 000 stanovnika. Od vremena kada je ovaj grad pripadao Jugoslaviji, broj stanovnika se uvećao sa 36 000 na 150 000.

Semberija obuhvata deo Panonske nizije i nalazi se između Posavine, Podrinja, Srema, Mačve i majevačkog pobrđa. Veoma je plodna. Na ovim prostorima dosta se gaji kukuruz, voće i povrće.

Turizam Bijeljine – Migracija stanovništva

Bijeljina se prvi put spominje 1446. godine. Međutim, ovaj naziv zvanično dobija od 1918. godine. Ovo je gradić koji je, možda, jedini na ovim prostorima, a da je dva puta, u potpunosti, promenio strukturu stanovništva.

Prvi put to se dogodilo za vreme Turaka. Tada se na ove prostore doselilo stanovništvo muslimanske veroispovesti. Drugi put, struktura stanovništva promenjena je za vreme austrijske okupacije, kada se od 1878. godine doseljavaju Nemci. Pored Nemaca, na ove prostore dolazi i veliki broj Srba, koji su tada činili većinu stanovništva Bijeljine.

Turizam Bijeljine - Česma sa pijaćom vodom u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog - Foto
Česma sa pijaćom vodom u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog

U periodu od 1993. godine, muslimansko stanovništvo bilo je primorano da se povuče u potpunosti sa ovih prostora. Nakon rata u Bosni i Hercegovini, ovo je mesto naseljeno Srbima, najvećim delom izbeglicama iz Sarajeva. Danas na teritoriji Bijeljine većinom žive Srbi, ali se zadržao i manji broj Muslimana.

Termalno-kupališni turizam Bijeljine

Pored same Bijeljine nalazi se banja Dvori, odnosno Dvorovi (oba naziva su validna). Banja ima termomineralne izvore sa temperaturom vode i do 72’C. Ima otvorene i zatvorene bazene. U ovoj banji možete lečiti sve vrste reumatoidnog artritisa i posttraumatskih stanja. Voda ubrzava oporavak nakon preloma kostiju, a preventivno leči i karijes. Od hotela, najpoznatiji je Sveti Stefan.

Turizam Bijeljine – Šoping

Ukoliko ste planirali da u Bijeljini potrošite novac, moram Vas “razočarati” time što ću Vam reći da to i neće biti baš tako lako izvodljivo. Bijeljina je jako jeftina. Zvanična valuta Bosne i Hercegovine je konvertibilna marka (KM). Za 1€ možete dobiti oko 2 KM. A, ako menjate dinare, za oko 60-65 dinara možete dobiti 1 KM.

Poznatiji tržni centar u blizini Bijeljine je “FIS” i vrlo je povoljan. U njemu postoji i menjačnica u kojoj možete zameniti novac. Pored zvanične valute (KM), plaćanje u Bijeljini možete izvršiti u evrima i dinarima.

Turizam Bijeljine – Gradski park

U Bijeljini možete pojesti odličan sladoled. Kolači su im fantastični, takođe. Pa, eto još jednog predloga kako biste mogli da potrošite novac u ovom gradu. U samom centru grada nalazi se Gradski park, zasađen 1892. godine u čijem se središtu nalazi restoran, koji je poznat po najrazličitijim ukusima sladoleda i kolača. Što je najvažnije, nije skup. Pa, prijatno 🙂

Trg kralja Petra Prvog Karađorđevića

Od autobuske stanice imate samo par minuta pešačenja do centra grada. Tačnije do glavnog trga, koji se zove Trg kralja Petra Karađorđevića. Na trgu se nalazi spomenik koji je podignut u čast ovom vladaru, pred Drugi svetski rat. Original ovog spomenika napravio je hrvatski skulptor Rudolf Valdec. U Drugom svetskom ratu, ustaše su sklonile i potpuno uništile ovaj spomenik. Po završetku rata, komunistička vlast baš i nije imala sluha za to da se spomenik ponovo vrati na trg. Tek 1992. godine, koja, ujedno, predstavlja i prvu godinu rata u Bosni i Hercegovini, spomenik je vraćen na staro mesto. Tačnije, napravljena je replika spomenika, čiji je autor Zoran Jezdimirović.

Na glavnom trgu nalazi se i Skupština grada. To je zgrada koja je građena u neoklasičnom stilu, u periodu od 1908. do 1910. godine. Projektovna je od strane arhitekata iz Sarajeva.

Verski turizam Bijeljine

U ovom gradu možete videti pravoslavnu crkvu, katoličku crkvu i džamiju. Vrlo je zanimljivo to što se na ovako malom prostoru može uočiti prisustvo tri različite veroispovesti.

Najstarija građevina u Bijeljini bila je srpska pravoslavna crkva, koju su Turci porušili i na njenom mestu sagradili džamiju 1520. godine. To je Atik džamija, zadužbina Sulejmana Veličanstvenog. Džamija je rekonstruisana u periodu od 2002. do 2014. godine, gde je 16. avgusta 2014. godine izvršeno otvaranje rekonstruisane džamije. Džamija danas predstavlja nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Na teritoriji Bijeljine nekada je bilo pet džamija. Sve su srušene, a jedino je Atik džamija obnovljena.

Od ostalih verskih objekata, ovde možemo videti Crkvu Svetog Đorđa. U blizini Bijeljine nalazi se i veoma poznati pravoslavni manastir Tavna. Ništa manje poznat je i manastir Svete Petke, koji je izgrađen u ruskom stilu, a u stvari je srpski pravoslavni manastir i nalazi se na samom ulazu u Bijeljinu. Moja je preporuka da ga obavezno posetite, ukoliko odlučite da krenete u ovom pravcu. Tu je i manastir Svetog Vasilija Ostroškog, koji ću, u nastavku, posebno opisati.

Verski turizam Bijeljine – Manastir Sv. Vasilija Ostroškog

Pravoslavni manastir Sv. Vasilija Ostroškog nalazi se u centru grada i u okviru njega napravljena je i episkopija. Manastir pripada zvorničko-tuzlanskoj eparhiji. Ima veliku biblioteku. Do januara meseca 2018. godine, u sklopu manastira postojala je i narodna kuhinja. S obzirom na to da ovde više nema dobrovoljnih priloga, kuhinja je ukinuta. Manastir, inače, ima trpezariju sa površinom od 400m².

Šta sve možete videti u manastiru Sv. Vasilija Ostroškog

Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac imao je želju da u ovom manastiru bude i sahranjen. Međutim, to se nije desilo i njegove se mošti danas nalaze u manastiru Ostrog u Crnoj Gori. Međutim, u ovom se manastiru nalaze čestice njegove odore.

Manastir je poznat i po tome što se u njemu nalaze mošti Sv. Vasilija Sisoja. Tu je svoje mesto našla i kopija ikone Trojeručice, koja je ovde stigla kao poklon iz Hilandara. U dvorištu manastira postoji i česma sa pijaćom vodom.

Zvonik manastira visok je 30m i vidi se iz svih delova grada Bijeljine. Zajedno sa satom koji se nalazi na njegovom vrhu, predstavlja simbol ovog grada.

Turzam Bijeljine – Ostale turističke atrakcije

U centru grada nalazi se i jedan od najstarijih restorana. To je restoran Lovac. Od velikog značaja je i zgrada u kojoj se nalazi Muzej Semberije, koji sadrži više od 10 000 eksponata. Zgrada muzeja datira iz 1872. godine. U Bijeljini postoji i Narodna biblioteka “Filip Višnjić”.

Nikako ne treba preskočiti Etno selo Stanišići, koje predstavlja, možda, i glavnu turističku atrakciju u ovom kraju. Toliko je atraktivno da je zaslužilo ceo jedan članak na ovom sajtu 🙂

O Etno selu Stanišići, takođe, možete saznati nešto više i na zvaničnom sajtu Etno sela.

Još jedna poznata istorijska ličnost koja se vezuje za Bijeljinu je Jovan Dučić. Proveo je dve godine u Bijeljini radeći kao učitelj, u periodu od 1893. do 1895. godine. On je ovde imao svoju veliku ljubav, Marijanu Nikolić Živanović, koja je, takođe, bila zaljubljena u njega. Njen se otac, na žalost, usprotivio ovoj vezi, što je za posledicu imalo proterivanje Jovana Dučića iz ovog grada. A, devojka je morala da se zakune da neće pobeći sa njim i udati se za njega.

Koliko je Bijeljina zaista atraktivna destinacija?

Puno toga ispričah o Bijeljini. Kao što se može zaključiti, Bijeljina ima dobar potencijal da se razvije kao turističko mesto. Ima zanimljivu istoriju, kao i solidan broj kulturno-istorijskih spomenika. Postoje i atrakcije koje se nalaze u njenoj neposrednoj blizini, koje, zaista, vredi posetiti. A, što se tiče toga da li je grad, zaista, atraktivan u očima jednog turiste, to može biti jedna od tema za diskusiju. Lično mislim da mlađim osobama, možda, ovaj grad i ne bi bio toliko zanimljiv. Grad je mali, brzo se obiđe, prilično je miran i nema neku posebnu dinamiku.

Ukoliko ste osoba kojoj je potreban mir i tišina, bez neke posebne gužve i galame, ovo bi Vam se mesto moglo svideti. Samo po sebi, mesto je prijatno za boravak. Meštani su veoma ljubazni i druželjubivi.

Toliko od mene kada je Bijeljina u pitanju, a ostale moje članke možete pronaći na linku Prozor u svet avanture.

370
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *