Šta se krije ispod Hrama Svetog Save u Beogradu

Beograd ♦ April 10, 2018 by Vera Đedović

Hram Svetog Save u Beogradu

Već duže vreme slušam o raznim verzijama priče o tome šta je to što se krije ispod beogradskog čuvenog Hrama Svetog Save. Moja radoznalost mi ni ovog puta nije dala mira, pa sam se usudila da malo krenem u istraživanje.

Kada sam ušla u Hram Svetog Save, primetila sam sa leve strane od glavnog ulaza stepenice koje vode negde u podzemlje. Uputila sam se ka njima i, po malo nesigurnim korakom, počela da se spuštam mermernim stepanicama u nešto nalik mračnom tunelu. Svetlo je u ovom delu bilo nešto prigušenije, što je u meni izazvalo neki čudan osećaj. Ali, s’ obzirom na to da se na kraju svakog tunela pojavi svetlost, tako je bilo i u ovom slučaju. I to, kakva svetlost! Ni manje, ni više, nego ona najsjajnija-zlatna! Ogromna prostorija sva u zlatu, u meni je izazvala osećaj velikog strahopoštovanja. Kao i niz raznih drugih emocija koje su prolazile kroz mene. Kao da je ta zlatna svetlost obasjala i razotkrila sve ono što se nalazilo duboko skriveno u tami moga bića. Pa, da vam otkrijem tajnu, konačno! Nije u pitanju nikakvo ludilo, mistično iskustvo ili tome slično. To je, u stvari, kripta koja se nalazi ispod temelja Hrama Svetog Save. U momentu kada sam kročila u ovu prostoriju, na oko 2000m2 površine, imala sam osećaj kao da ulazim u neku drugu dimenziju i totalno drugačiju energiju.

Kripta ispod Hrama Svetog Save u Beogradu

Kripta ispod Hrama Svetog Save u Beogradu

Reč kripta potiče od grčke reči krypte, što znači podzemna prostorija koja predstavlja grobnicu ili mesto na kome se održavaju bogosluženja. Prvobitno, kripta je označavala konkretnu prostoriju u katakombama gde se obavljao obred sahranjivanja. Za Hrišćane, ova reč predstavlja podzemne prostorije u vidu hodnika u kojima su se nekada održavala bogosluženja.

Rad na kripti je započet otprilike 2001.godine, a najznačajniji radovi su se ovde odigrali u toku 2014. i 2015. godine. Mada postoje podaci da su neki delovi kripte završeni i mnogo ranije. Interesantno je to da je kripta, koja se nalazi ispod samog temelja hrama, skoro pa već skroz završena, za razliku od samog Hrama Svetog Save na kome će radovi trajati još dugo vremena. Blagoslov za izgradnju kripte je dao patrijarh Pavle. Kripta se nalazi 7m ispod zemlje. Tebalo je da bude ukopana još dublje pod zemljom, ali, s’ obzirom na to da ispod nje prolazi metro koji se završava kod Karađorđevog parka, to nije bilo moguće izvesti. U samoj kripti se nalazi Crkva Sv. kneza Lazara, izgrađena u vizantijskom stilu. U kripti postoji i posebna, fizički odvojena, celina koja predstavlja grobnice u kojima će biti sahranjivani upokojeni patrijarsi, ukoliko se dobije odobrenje za to.

Kripta ispod Hrama Svetog Save u Beogradu

Kripta ispod Hrama Svetog Save u Beogradu

Osim održavanja crkvenih službi, u kripti Hrama se odigravaju i razni drugi kulturni događaji, kao što su izložbe, koncerti i sl.

Smatra se da je Crkva Sv. Kneza Lazara, koja se nalazi u kripti Hrama, jedna od najlepših crkava Evrope, a nije ni čudo s’ obzirom na to da mnogima na samom ulazu zastaje dah.

Kripta ispod Hrama Svetog Save

Kripta ispod Hrama Svetog Save u Beogradu

Veliki je broj, kako stranih, tako i domaćih turista, koji svakodnevno posete Hram Svetog Save, ali, na žalost, veoma mali broj njih zna za ovu kriptu, pa je mnogi od njih, uglavnom, ni ne posete.

1
Share with

Vera

O autoru

Diplomirani menadžer u turizmu. Studije završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga je završila i programiranje na IT Akademiji, tako da se profesionalno bavi Web Developmentom. A, poslom turizmologa se bavi tako što je sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije.


Sve od autora Vera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *