Poljska – Krenimo u zemlju muzike i veselja

Poljska ♦ 7 septembra, 2019 by Vera Jovanović Đedović

Poljska i turizam - Foto

Poljska, prilično velika i bogata, jedna je od zemalja koja stvarno ima šta da ponudi turistima. Zato, krenimo u avanturu!

Ovo je zemlja koja ima ogroman prirodni potencijal. U njoj se nalazi i veliki broj spomenika kulture koji, takođe, predstavljaju deo turističke ponude ove zemlje.

Po geopolitičkoj podeli, Poljska pripada Istočnoj Evropi. Njena površina iznosi oko 312.679 km², što je čini i do četiri i po puta većom od naše Srbije. U njoj živi oko 38 miliona ljudi. Glavni grad je Varšava sa oko 1.720.398 stanovnika.

Poljska i njeni stanovnici

Poljska je veoma vedra i vesela zemlja. Za to su najzaslužniji njeni stanovnici. Veoma često ćete na ulicama i trgovim čuti razne pesme. Takođe, i u kafićima i restoranima.

Poljski naziv za restorane je “restauracija”, a za barove se najčešće koristi reč “bar”, baš kao i kod nas. Veliki je broj reči koje su veoma slične našima, pa ćete, onako po sluhu, uspeti dosta da ih razumere. Što se stranih jezika tiče, engleski, nemački i ruski veoma slabo govore. Uvek, naravno, ima i izuzetaka. Moje lično iskustvo po pitanju pokušaja sporazumevanja na engleskom jeziku dosta se loše pokazalo. Veoma me je iznenadilo to što i mlađe osobe ne razumeju, čak, ni najosnovnije reči na engleskom, kao što su, na primer, “karta za prevoz”, “autobus”, “autobuska stanica” i slično.

Iskustvo sa odlaskom u supermarket

U supermarketima, svi nazivi proizvoda napisani su na poljskom jeziku. Zbog toga možete biti u nedoumici oko toga šta kupujete, pogotovu ako su u pitanju sredstva za higijenu. Na primer, možete pomešati tečni sapun za ruke sa deterdžentom za sudove, pastu za zube sa kremom za ruke i slično. Prodavačica Vam neće biti od neke pomoći jer, najverovatnije, kao i većina ostalih stanovnika, ne zna engleski. Ali, šta je, tu je 🙂

Nastanak Poljske

Nastanak Poljske vezuje se za 10. vek, kada je došlo do ujedinjenja plemena između Odre i Visle. Ova država prvi put je spomenuta pod imenom Poljska 966. godine. Tada je knez Mješko I iz porodice Pjastovića ujedinio pomenuta plemena.

Poljska Vojvodstva

Poljska je podeljena na 16 oblasti koje se zovu vojvodstva. Možemo izdvojiti sledeća vojvodstva:

Pored vojvodstva, postoji još manja oblast koja se zove gmina. To bi bilo nešto najsličnije našem terminu opština. Jedno vojvodstvo može imati više gmina, a jedna gmina može obuhvatati više različitih mesta.

Prirodni potencijal Poljske

S obzirom na to da na severu izlazi na Baltičko more, Poljska ima i nekoliko letovališta. Najpoznatija od njih su: Sopot, Kolobžeg, Leba i Vladislavovo. Poluostrvo Hel je, takođe, vrlo interesantno za posetioce.

Planinski turizam isto je tako dobro razvijen, jer ova država ima preko 2000 vrhova sa visinama preko 2500m. Većina tih vrhova nalazi se u južnom delu zemlje.

Poljska je poznata i po velikom broju jezera i nacionalnih parkova. Jezera ima oko desetak hiljada i ova se država nalazi na drugom mestu u Evropi po njihovom broju.

Nacionalni parkovi i životinjski svet

U Poljskoj postoji oko 23 nacionalna parka, gde je većina smeštena u južnom delu zemlje. Poljaci su posebno ponosni na njih. Interesantna informacija je to da u jednoj od oblasti, koja se zove Mazurija, broj roda je veći od broja ljudi. Među poznatijima je i nacionalni park Bjalovježa u kome žive bizoni.

Poljska ima veoma raznovrstan životinjski svet. Neretko se dešava da se uz auto-put pojave krda jelena ili nekih drugih divljih životinja koje možete videti dok se vozite.

Poljska nacionalna valuta – Zlot

Zlot je nacionalna valuta Poljske. Kurs zlota vrlo često varira. Nije isto ukoliko menjate novac na benzinskim pumpama van gradova i kada to činite u menjačnici u nekom gradu. Ukoliko novac menjate na pumpi, kurs je malo lošiji. Ako uspete da dobijete 4 zlota za 1€, i sve preko toga, predstavlja povoljan kurs na pumpi. U gradovima, kurs se obično kreće između 4,22 i 4,25 zlota za 1€ (novembar 2018.). I pored toga što na tablama u menjačnicama uvek piše koliki je kurs, preporuka je da uvek pitate koliko ćete zlota dobiti za izdvojenu sumu u evrima. Tako ćete biti najsigurniji koliko ćete novca stvarno dobiti. Neće Vas oni prevariti, ali često piše da je kurs malo drugačiji od onoga što bi stvarno trebalo da dobijete.

Negde ćete moći plaćanje da izvršite i u evrima, ali kusur će Vam uvek biti vraćen u zlotima. Plaćanje platnim karticama je moguće i Poljaci će Vas posebno voleti ako plaćate karticom. To je najpoželjniji metod plaćanja u zemlji kao što je Poljska.

Religija u Poljskoj

Poljaci su u najvećem procentu Katolici. Veoma je mali broj Muslimana prisutan na ovim prostorima. A Jevreja, od nekadašnjih 3 000 000, ostalo je samo oko 5 000.

Stanovnici Poljske veoma su posvećeni svojoj Katoličkoj religiji u svakom smislu te reči. Ali, i pored toga, imaju veliko poštovanje i toleranciju prema svima ostalima koji veruju u nešto drugo.

Poljska kuhinja

Poljska je kroz istoriju imala baš puno okupatora, pa je i njena kuhinja nastala pod uticajem svih tih naroda. Poznato je da su se Poljaci borili za svoju nazavisnost sve do 1918. godine. Najveći uticaj u stvaranju poljske kuhinje imale su ove zemlje: Češka i Slovačka sa juga, Nemačka sa zapada, Rusija i Belorusija sa istoka. Iz ovoga se zaključuje da je poljska kuhinja vrlo bogata, kako namirnicama iz sopstvenih resursa, tako i onima iz okoline.

Sirevi su samo jedan u nizu među specijalitetima Poljske. U ovoj zemlji možete probati najrazličitije vrste sireva. U poljskoj kuhinji dosta su zastupljene sarme, kolenica, kiseli kupus sa rebarcima, slatkiši i sl. Tu su i čuvene krofnice koje možete naći, gotovo, na svakom koisku sa brzom hranom.

U nastavku ćete videti šta je to bez čega se poljska kuhinja ne može zamisliti.

Prerađevine od mesa

Specijaliteti poljske kuhinje su brojni. Ali, najpoznatiji su po mesnim prerađevinama. Već sam ranije spomenula priču o poljskim nacionalnim parkovima koji su poznati po svom bogatom životinjskom svetu. Ali, veliki je broj divljači koje žive i mimo nacionalnih parkova, u šumama gde je lov dozvoljen. Poljska je, između ostalog, dosta poznata po lovnom turizmu. U vezi sa tim, veoma često ćete u restoranima i supermarketima naći i proizvode od jelena, divlje svinje i slično.

Supe i čorbe

Poljaci su poznati i po konzumaciji velike količine supa i čorbi. Najpoznatija nacionalna supa Poljske naziva se žurek. Blago je kiselkastog ukusa. Sadrži žitaricu raž. Poljaci su, inače, poznati po tome što u svojoj ishrani koriste dosta žitarica. U pomenutoj supi često se nađe i malo kupusa, kobasica i kuvanog jagnjeta. Za stanovnike sa naših prostora, ta kombinacija može delovati malo neobično. Poljaci, međutim, smatraju da je veoma ukusna. Najbolje bi bilo da je i sami probate i vidite da li odgovara Vašem ukusu. U gradu kao što je Vroclav, ovakvu supu biste platili oko 2€ u nekom restoranu, što i nije tako skupo.

Poljske piroge

Ukoliko ste, možda, ljubitelj testenina, preporuka je da probate piroge. Piroge predstavljaju pravo poljsko nacionalno jelo. To je nešto što najviše liči na njoke, samo što su malo većih dimenzija. Mogu biti punjene sirom, šunkom, spanaćem i sl. Piroge mogu biti slatke i slane, kuvane ili pohovane.

Ko sme da proba Ptičije mleko? 🙂

Ova zemlja je toliko posebna da u njoj možete probati i cuveno Ptičije mleko. Šalu na stranu, ali u Poljskoj postoji jedan čokoladni kolač koji se baš tako zove, Ptičije mleko. Ovaj je kolač najsličniji Mančmelou.

Poljska nacionalna pića

U Poljskoj ćete naći veliki broj alkoholnih pića. Eto jednog od razloga zbog čega su Poljaci uvek veseli i raspoloženi 🙂 Dosta različitih vrsta votki se proizvodi baš u Poljskoj, a najpoznatija je čuvena Žubrovka. Žubrovka se najčešće konzumira u kombinaciji sa sokom od jabuke, ali može se konzumirati i sama.

Poljska je poznata i po različitim vrstama piva. Najpoznatija poljska piva su Žubr i Tyskie. Poljska ima veliki broj pivnica od kojih većina proizvodi i svoja sopstvena piva.

Bizon kao simbol Poljske

Primetićete da se na vodki Žubrovka i Žubr pivu nalazi i slika bizona. Bizon je nacionalni simbol Poljske, a predstavlja i zaštitni znak nacionalnog parka Bjalovježa.

Par reči za kraj

Toliko, za sada, od mene kada je Poljska u pitanju. Nadam se da sam, bar malo, uspela da probudim avanturistu u Vama, koji je spreman da se zaputi ka ovoj zanimljivoj destinaciji. Ako je tako, srećan Vam put 😉

Ostale moje članke možete pronaći na linku Prozor u svet avanture.

14
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *