Pogled na Nei Pori

Grčka ♦ April 9, 2018 by Vera Đedović

Nei Pori - ležaljke sa baldahinima

Nei Pori je jedno od grčkih letovališta koje je na mene ostavilo snažan utisak po svojoj lepoti i prostranosti. Prvo što ćete primetiti kada dođete je to da su sve ulice u mestu neobično široke, poput bulevara u velikim gradovima. To je planski napravljeno za potrebe vojnih vozila jer je ovo mesto nekada bilo NATO baza. Kasnije je ovo mesto pretvoreno u letovalište, tako da je ovo jedno od novoizgrađenih letovališta. Nalazi se oko 160km od makedonske granice, u podnožju planine Olimp.

Nei Pori, Grčka

Nei Pori, Grčka

Što se same plaže tiče, celom svojom dužinom je prekrivena finim sitnim peskom. Širina plaže je između 50m do 100m, a njena dužina je oko 6km i spojena je sa Platamonom, poznatim letovalištem, koje se nalazi u nastavku Nei Porija, tako da do njega možete stići i pešice, ukoliko volite malo duže da šetate. Sama plaža obiluje mnoštvom barova i taverni i toliko je raznovrsna svojim sadržajem da vam ovde nikada ne može biti dosadno. Ležaljke ćete platiti tako što ćete naručiti piće i na taj način osigurati sebi mesto. Cena pića je u proseku od oko 1,5€ do 2€. Ono što smo primetili je to da uz bilo koje naručeno piće, obavezno dobijete i malu flaširanu vodu gratis. To je, inače, karakteristično za većinu letovališta u Grčkoj.

Nei Pori, Grčka

Nei Pori, Grčka

More je kristalno čisto i vrlo plitko, tako da, ukoliko želite da uđete u zonu malo dubljeg mora, moraćete malo više da šetate, otprilike oko 50-tak metara ka pučini, što je idealno za porodice koje imaju malu decu.

Crkva Svete Marine, Nei Pori

Crkva Svete Marine, Nei Pori

U samom mestu ima nekoliko crkava koje, zaista, vredi posetiti, kao što su: Crkva Sv. Marine, Crkva Sv. Nikole i Crkva Sv. Dimitrija. Kao što je spomenuto na početku, još jedno zanimljivo mesto koje vredi posetiti je i Platamon, malo mestašce, koje se nalazi u nastavku Nei Porija do koga možete doći laganom šetnjom, ili vozićem koji saobraća na relaciji Nei Pori – Platamon. Kada ste već stigli do Platamona, obavezno obiđite i njegovu čuvenu tvrđavu.

Mala Crkva u Nei Poriju, Grčka

Mala Crkva u Nei Poriju, Grčka

Postoje i mnoga druga mesta u blizini koja su turistički vrlo atraktivna za posetioce i do njih se organizuju izleti iz samog Nei Porija. Nemojte propustiti da obiđete etno selo Stari Pantelejmon koje se nalazi u podnožju Olimpa. Mesto je potpuno autentično i kada se nađete u njemu, oseti se neka vrlo posebna, samo njemu svojstvena energija. Posetioci, obično, govore da imaju osećaj kao da su se našli u nekoj potpuno drugoj prostornoj i vremenskoj dimenziji.

Od izleta koji vam mogu obogatiti boravak u Nei Poriju, preporučujem i odlazak na čuvene Meteore, za koje retko ko da nije čuo. Možete otići na izlete i do drugih obližnjih letovališta, kao što su Paralija, Olympic Beach, Katerini i dr. Postoji i mogućnost odlaska brodićem do ostrva Skiatos koje bi, svakako, trebalo posetiti.

Nei Pori, Grčka

Nei Pori – suton

Treba napomenuti i to da u ovom mesto ima dosta komaraca, tako da je potrebno dobro se pripremiti za “borbu” sa njima. Ali, to ne treba da vas puno zabrinjava, jer se taj problem vrlo lako može rešiti. Smeštajni kapaciteti većinom imaju postavljene mreže za komarce i aparate protiv komaraca. Ali, ono što je najefikasnije je sprej na bazi lavande koji možete kupiti u apoteci. S’ obzirom na to da je na biljnoj bazi, nije štetan za kožu i vrlo je efikasan.

Nei Pori, Grčka

Nei Pori

I još mnogo tajni krije ovo zanimljivo letovalište, a jedna od njih je i vaš lični doživljaj koji je samo vama svojstven, a vezan je za boravak na ovoj destinaciji. Ali, to je tajna koju ćete morati sami da otkrijete, tako što ćete se odlučiti da Nei Pori jednoga dana posetite. A do tada, uživajte u ovim divnim fotografijama koje smo snimili samo za vas.

2
Share with

Vera

O autoru

Diplomirani menadžer u turizmu. Studije završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga je završila i programiranje na IT Akademiji, tako da se profesionalno bavi Web Developmentom. A, poslom turizmologa se bavi tako što je sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije.


Sve od autora Vera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *