Pogled na Beč

Austrija ♦ 9 aprila, 2018 by Vera Jovanović Đedović

Beč, centar grada

Nije ni čudo što je Beč jedan od najvećih gradova kulture, s’ obzirom na to da je bio mesto ukrštanja različitih kultura i uticaja. Poznat je kao carski grad. A i najveći čuveni kompozitori, Betoven i Mocart, su živeli i gradili svoju slavu baš ovde, tako da je Beč poznat i kao muzička prestonica. Sam naziv Beč potiče od Mađara, dok je austrijski naziv za njega Vienna. Ovaj grad je proglašen za najbolji grad za život u celom svetu.

Beč - Karlova Crkva

Beč – Karlova Crkva

Beč ima umereno-kontinentalnu klimu. Ono što ćete odmah primetiti po dolasku u Beč je to da ovde većim delom dana duva izrazito jak i hladan vetar, čak i u letnjem periodu, tako da, ukoliko ne želite da Vam hladnoća pokvari užitak u ovom divnom gradu, naoružajte se, za svaki slučaj, toplijom garderobom bez obzira na to koje je trenutno godišnje doba.

Beč - Hundertwasserhaus

Beč – Hundertwasserhaus

Beč – Položaj

Grad se nalazi u Bečkom basenu gde su se, zbog svoje prirodne prohodnosti, ovde od davnina ukrštali veoma važni putevi. Smešten je u istočnom delu Austrije, blizu granice sa Slovačkom i Mađarskom. Na njegovoj površini od oko 415km2 živi oko 1.730.000 stanovnika. I, baš, na tom mestu, gde su putevi prelazili Dunav, razvilo se naselje. Da bi obezbedili prelaz preko reke koji bi im omogućio nesmetanu trgovinu, građani su vrlo rano počeli da grade utvrđenja na ovom mestu. Habzburgovci su ovde izgradili svoju prestonicu i stvorili centar vojničkog suprotstavljanja turskim osvajačima koji su imali za cilj da osvoje Srednju Evropu.

Telefonska govornica u Beču

Beč – Telefonska govornica

Beč – Praistorija i razvoj

Oko 3.000 godina pre n.e. na ovoj teritoriji su postojala keltska ribarska naselja. Kasnije ovde prodiru Rimljani. Beč je, inače, dobio ime po rimskom logoru Vindobona, koji se nalazio na dunavskoj terasi na visini od 45m. Kasnije, kada je rimska moć krenula da slabi, ovde je dolazilo do čestih upada varvara i to je trajalo sve do ranog srednjeg veka, kada su ga Habzburgovci pretvorili u središte Nemačkog Carstva, čije su krune bili naslednici. Velike pobede nad Turcima u 18. veku su omogućile Beču da proširi svoj uticaj sve do Banata.

Bečki dvorac Šenbrun

Dvorac Šenbrun

Najstariji deo grada je Alštat, podignut u 13. veku između Dunavskog kanala na severoistoku i Bečke reke na jugoistoku. U ovom delu grada ulice su vrlo uske, a zgrade visoke.

Fontana u Šenbrunu, Beč

Fontana u Šenbrunu

Na mestu srušenih zidina oko Alštata, prosečen je, sada nama poznat, kružni bulevar Ringštrase, koji odvaja stari deo grada, izgrađen u 18. i prvoj polovini 19. veka. Ovde se nalaze neke od najlepših građevina: univerzitet, opština, parlament, carski dvor, opera, muzeji, itd.

Nacionalna biblioteka u Beču je jedna od najbolje uređenih u svetu.

Beč – Turističke atrakcije

Centar starog grada – Ringštrase, predstavlja najposećeniji lokalitet od strane inostranaih turista. Ovde se nalaze čuvene palate Alte i Noje Hofburg (stari i novi dvor) u čijim se prostorijama nalazie muzeji u kojima se čuvaju predmeti od izuzetnog značaja. Tu su: Carska riznica, zbirka oružja, stari muzički predmeti, skulprure iz Efesa, Španska škola jahanja i dr.

Beč - centar grada

Beč – Centar grada

Grincing je mesto za odmor u kome možete pronaći mir u Beču. Nalazi se na periferiji grada, na severozapadu. Ovde se nalazie prizemne kućice-restorani koje su vrlo slične alpskim seoskim krčmama.

Šenbrun je vrlo raskošan dvorac, nakadašnja letnja rezidencija Marije Terezije. Dvorac ima 42 salona, a dvorište je prekriveno prelepim vrtovima. Vrlo blizu se nalazi i dvorac Belvedere, koji je pripadao princu Eugenu. Sada se u prostorijama ovog dvorca nalaze: Muzej stare austrijske umetnosti, Austrijski barokni muzej i galerija slika iz 19. i 20. veka.

Beč - Dvorac Šenbrun

Dvorac Šenbrun

Beč - Dvorac Šenbrun

Dvorac Šenbrun

Beč - Šenbrun

Fontana u Šenbrunu

Turisti koji posećuju Beč se, obično, ovde kratko zadržavaju, u proseku 2-4 dana. Pa, iz ovoga možemo zaključiti da je ovde razvijen gradski, poslovni, ekskurzioni i tranzitni turizam. Turistička sezona je zastupljena tokom čitave godine.

Autlet centar Parndorf

Autlet centar Parndorf

Autlet centar Parndorf

Autlet centar Parndorf

Beč godišnje posete na milioni tutista. Jedan je od omiljenih turističkih destinacija baš zbog svojih brojnih kulturno-istorijskih spomenika koji ga obogaćuju.

Ostale naše članke možete pronaći na ovom linku, a detaljne informacije o Beču možete potražiti na stranici vikipedije.

19
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *