Plaža Kukunaries na ostrvu Skiatos

Grčka ♦ april 9, 2018 by Vera Jovanović Đedović

Plaža Kukunaries - osvrt iz mora ka plaži

Ukoliko ste, slučajno, razmišljali o tome da posetite ostrvo Skiatos, nećete pogrešili. A, na ostrvu se, izmađu ostalog, nalazi i plaža Kukunaries, koju ne smete zaobići. Na samom ulazu u plažu će Vas sačekati iznenađenje. Crni i beli labudovi će Vam srdačno poželeti dobrodošlicu. Tu ćete zateći i jato divljih pataka koje se kreću u “formaciji” sa svojim predvodnicima, labudovima. Kada kažem srdačno, zaista i mislim tako, jer su te životinje neobično društvene i pitome i pratiće Vas sve dok im se ne izgubite iz vida negde u masi kupača.

Plaža Kukunaries

Plaža Kukunaries

Kukunaries – Osnovne informacije

Sam naziv plaže Kukunaries u prevodu znači šišarka. Pa, nije ni čudo, s’ obzirom na to da je u potpunosti okružena borovom šumom. Iz same šume dopire prijatan miris borova, koji, ujedno, prave i prirodnu hladovinu. Na samom ulazu u plažu primetićete i jezero koje se zove Strofilia. Slatkovodno je, ali je jednim uskim kanalom spojeno sa morem. Ovo jezero predstavlja deo rezervata prirode koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Nakon što pređete preko kanala, ulazite u samu zonu plaže, koja je dugačka oko 800m. Neobično je lepa i spada među 10 najlepših plaža Mediterana. Sa potpuno sitnim žutim peskom koji se spušta i ispod površine čistog mora, stiče se utisak da na nekim mestima iz mora izranjaju grumenovi zlata. A, i sama plaža se presijava kao da je posuta zlatnim šljokicama. Ovde je more veoma plitko, pa ukoliko imate decu, verujem da bi Vam se ovakav tip plaže svideo. Položaj plaže je takav da ovde talasa skoro da i nema. Sama voda je toliko čista, da je, čak, 2012. godine, dobila, kao nagradu, Plavu zastavicu, a, na taj način i zvaničnu potvrdu o svojoj netaknutosti.

Plaža Kukunaries

Plaža Kukunaries – Pogled ka pučini

Kako doći do plaže

S’ obzirom na to da je ovo jedno malo ostrvo, veoma je lako snaći se i doći do bilo koje destinacije na njemu. Autobuski prevoz je dosta dobro organizovan i ide, otprilike, na svakih pola sata. Rastojanje do grada Skiatosa, koji predstavlja glavni grad ostrva, je oko 11km. Na samom početku plaže nalazi se i manja luka, tako da, ukoliko više volite da plovite, nego da se vozite autobusom, do plaže možete doći i brodićem.

Plaža Kukunaries

Plaža Kukunaries

Plaža Kukunaries

Plaža Kukunaries

Kombinacija plave boje mora, žutog peska i zelenih borova predstavlja pravi raj za oči. Ovo mesto je, zaista, savršeno za odmor. Pa, ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete letovati, ovu Vam destinaciju toplo preporučujem.

Plaža Kukunaries

Plaža Kukunaries

Ukoliko želite da saznate nešto više o samom Skiatosu, možete pogledati na Vikipediji. A, ostale naše članke možete potražiti putim ovog linka.

11
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *