Par reči o Grčkoj

Grčka ♦ April 9, 2018 by Vera Đedović

Partenon - hram boginje Atine na Akropolju

Grčka… Ta divna zemlja sa izuzetno bogatom istorijom i kulturom, veoma je poznata i po mitovima o velikom broju bogova koji ovu zemlju dodatno krase. Smatra se kolevkom moderne evropske civilizacije jer vuče korene još iz Antičke Grčke. Veliki je broj istraživača koji kreću putem Grčke u potrazi za svim tim pričama, u nadi da će, možda, saznati nešto značajno, nešto veliko i još uvek neotkriveno. I hoće…

Propileji, monumentalna ulazna vrata Akropolja, Atina, grčka

Propileji – monumentalna ulazna vrata Akropolja, Atina, Grčka

Mnoge stvari koje Grčka ima da ponudi vam se otkrivaju tek onda kada ste spremni da hrabro zakoračite na njenu teritoriju. A onda se događa čudo… Pa, hajde zajedno da zakoračimo u ovu zemlju velikih prirodnih, a i duhovnih lepota.

Ovo je zemlja koja ima izuzetno važan geografski položaj. Najveća je zemlja na Balkanskom poluostrvu sa površinom od oko 132.000 km2. Ima izlaz na tri mora: Egejsko na zapadu, Jonsko na istoku i Sredozemno na krajnjem jugu. Ima izuzetno razuđenu obalu i veoma veliki broj ostrva što posetiocima osigurava to da je posete veoma veliki broj puta bez bojazni da će im u nekom momentu ta država kao destinacija dosaditi. Mesta su toliko različita i svako od njih ima neku svoju priču. Te razlike su još izraženije među grčkim ostrvima gde se svako ostrvo može protumačiti kao “priča za sebe”.  Oko 17 lokaliteta na teritoriji Grčke se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Akropolj, Atina

Akropolj u Atini, Grčka

Glavni grad je Atina i službeni jezik je ovde grčki. Najveća nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% udela u ukupnom broju stanovnika Grčke. Grčka, inače, ima oko 11 miliona stanovnika. Naičistija je etnička država na Balkanu. Što se religije tiče, najveći deo stanovništva pripada Grčkoj Pravoslavnoj Crkvi (oko 95%).

Pogled na Atinu i brdo Likavitos sa Akropolja

Pogled na Atinu i brdo Likavitos sa Akropolja, Grčka

Da ne dužim više, nadam se da su ove informacije dovoljan razlog da vas natera da razmislite o ovoj zemlji kao vašoj sledećoj destinaciji. Napravite korak, pa ćete još mongo toga o njoj saznati na samom putovanju.

2
Share with
TAGOVI: / / /

Vera

O autoru

Diplomirani menadžer u turizmu. Studije završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga je završila i programiranje na IT Akademiji, tako da se profesionalno bavi Web Developmentom. A, poslom turizmologa se bavi tako što je sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije.


Sve od autora Vera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *