Minieuroland – Park minijatura u Poljskoj

Poljska ♦ 11 aprila, 2020 by Vera Jovanović Đedović

Minieuroland - Park minijatura u Poljskoj

Minieuroland predstavlja muzej minijatura pod otvorenim nebom. On zauzima površinu od oko 20.000 m². Nalazi se u prelepom planinskom okruženju, nedaleko od samog centra poljskog grada Klocka (2km). Od grada Vroclava, jednog od značajnijih turističkih centara Poljske, udaljen je oko 95km. Nešto više o samom Vroclavu možete saznati u mom članku Vroclav i turizam. A, mi nastavljamo našu avanturu ka Minieuroland-u.

Minieuroland – Park minijatura

U Minieuroland-u možete videti preko 50 minijatura. Te minijature predstavljaju najznačajnije objekte raznih zemalja širom Evrope. Pored minijatura evropskih znamenitosti, postoji manji broj minijatura koje predstavljaju znamenitosti i nekih neevropskih zemalja. Kao primer, spomenuću minijaturu Kipa slobode u Njujorku, koji se vezuje za američki kontinent.

Minieuroland – Zbirka minijatura Poljske

Na samom ulazu u dvorište muzeja, nalazi se postavka koja je posvećena Donjoj Šleziji. To je oblast u Poljskoj, kojoj pripadaju gradovi Vroclav i Klocko, kao značajni turistički gradovi.

U ovom delu parka možete videti neke od sledećih minijatura: Železnička stanica u Klocku, Tvrđava grada Klocka, Zamak Ksijaž blizu Klocka, Gradska kuća u Vroclavu, Grunwaldzki most u Vroclavu, Vodeni tornj u Vroclavu, kao i mnoge druge.

Minieuroland – Minijature ostalih zemalja

Kako se udaljavate od glavnog ulaza, primetićete minijature znamenitih objekata i drugih zemalja. Među njima su neke od sledećih minijatura: Ajfelov toranj, Moulin Rouge, Krivi toranj u Pizi, Berlinska Katedrala, Fontana di Trevi u Rimu, Starogradski trg u Pragu, Japanski vrt, i ostale.

Minieuroland – kafići, restorani i suvenirnice

Ukoliko se umorite od šetnje, u samom dvorištu parka minijatura postoji kafić u kome možete napraviti predah.

Prodaja ulaznica vrši se na blagajni, u holu zgrade Minieuroland-a. Pored blagajne za prodaju karata, nalazi se suvenirnica u kojoj možete naći puno interesantnih suvenira koji oslikavaju celu oblast Poljske u kojoj se Minieuroland nalazi.

Ispred samog muzeja minijatura, nalazi se veliki parking.

Minieuroland – Neka moja zapažanja

Prvo što mi je privuklo pažnju, prilikom posete ovoj poljskoj oblasti, je to da niko od zaposlenih ne zna ni jednu jedinu reč engleskog jezika. Samim tim, komunikacija sa domaćinima je dosta otežana. Šta drugo reći, osim toga da se dobro naoružate strpljenjem, ukoliko se odlučite za avanturu ovakve vrste.

Minieuroland – Moja zapažanja

S obzirom na to da ovaj muzej minijatura poseti veliki broj stranaca, činjenica da osoblje koje je u direktnom kontaktu sa turistima svakoga dana, ne poznaje ni najosnovnije reči engleskog jezika, činila mi se veoma neprihvatljivom.

Ipak, to što veoma cene svoj jezik i kulturu, pokazuje koliko su odlučni u očuvanju svog nacionalnog, a i ličnog identiteta. Istina je da nisu pokazali neku veliku želju da se prilagode turistima, ali zato su turisti, itakako, prinuđeni da se prilagode njima, ukoliko žele da provedu neko vreme u njihovoj prelepoj zemlji. Pa, izgleda da im ta strategija, za sada, dobro uspeva. Mislim da stvarno imamo šta da naučimo od njih 😉

Toliko za sada od mene i …
Pozdrav do sledeće avanture! 🙂

Ukoliko želite da se malo detaljnije informišete o samoj Poljskoj, možete pogledati moj članak o  Poljskoj. Ostale moje članke možete pronaći na linku Prozor u svet avanture.

10
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *