Manastir Svete Petke kod Bijeljine

Bosna i Hercegovina ♦ 14 maja, 2019 by Vera Jovanović Đedović

Manastir Svete Petke u Bijeljini - Prozor u svet avanture - Foto

Manastir Svete Petke u blizini Bijeljine predstavlja manastir Srpske pravoslavne crkve, koji je građen u ruskom stilu. Posvećen je Prepodobnoj majci Paraskevi, odnosno Svetoj Petki. Ovo je ženski manastir. Veoma je atraktivan i uređen. Nalazi se na samom ulazu u Bijeljinu. Pa, krenimo u obilazak!

Manastir Svete Petke – Pet jezera

Pet jezera naziv je za mesto na kome je manastir Svete Petke podignut. Da se podigne baš na ovom mestu, bila je želja Oca Vasilija. On nije želeo da na tom mestu izgradi samo hram za molitvu, već ceo jedan kompleks zgrada koje bi vernicima služile za svakodnevnu upotrebu. Kao, na primer, vrtić za decu ili starački dom. Manastir, takođe, ima svoj restoran i u njemu se spremaju veoma ukusni riblji specijaliteti. Pa, ko voli, nek izvoli 🙂

Manastir Svete Petke – Donja i gornja crkva

Još iz daleka možete primetiti pet zlatnih kupola koje predivno sijaju iz manastirskog dvorišta. Ulaskom u dvorište, primetićete da je sve jako lepo uređeno. Ruski je običaj da manastir obično ima dve crkve. Tako i u ovom manastiru postoje donja i gornja crkva. S’ obzirom na to da su zime u Rusiji duge i hladne, jedna od te dve crkve je manja, kako bi mogla brže da se ugreje. U ovom manastiru donja crkva je manja.

Donja crkva nije otvorena za posete. Ukoliko, ipak, želite da posetite donju crkvu, to možete uraditi uz posebnu najavu.

U gornjoj crkvi nalaze se čestice Prepodobnog Sergeja Radonješkog, koje je episkop Vasilije dobio od ruskog patrijarha Aleksandra Drugog.

Trenutno je u toku oslikavanje i gornje i donje crkve ovog manastira. Donja crkva će biti oslikana likovima ruskih svetitelja, dok će donja crkva biti oslikana u vizantijskom stilu.

Manastir Svete Petke – Starački dom

U sklopu manastira nalazi se i jedna zgrada koja izgleda veoma luksuzno. Ta je zgrada trebalo da bude starački dom. Međutim, ceo srednji sprat zgrade je zauzet. Na tom spratu, u kućnom pritvoru, zatvoren je Vasilije Kačavenda. Svima nama (ili bar većini nas) dobro poznat sveštenik, nekada je bio vladika Zvorničko-tuzlanske eparhije. Nazivaju ga još i kontraverznim sveštenikom, a zbog čega je to tako, možete videti na stranici Vikipedije o Vasiliju Kačavendi. Ostali spratovi su prazni i ne koriste se. Prostorije staračkog doma iznutra izgledaju vrlo luksuzno.

Par korisnih informacija za potencijalne posetioce

Ukoliko želite da posetite manastir Svete Petke, ne bi bilo loše da obratite pažnju na odevanje, jer postoje pravila koja se moraju poštovati. Tako, na primer, nije poželjno ulaziti u manastirski posed u šorcu, kratkoj suknji, pocepanim farmerkama, majci bez rukava i slično.

Najpoželjnije je da ženska osoba ima dugu suknju i glavu prekrivenu maramom. Međutim, ako ste ženska osoba i došli ste u posetu manastiru u sklopu neke veće turističke grupe, progledaće Vam se kroz prste i ukoliko imate na sebi pantalone pristojnog izgleda.

Toliko od mene o ovom jako lepom manastiru. Nadam se da sam navela bar jedan dobar razlog zbog čega biste odlučili da ga posetite, ukoliko već niste. Ako se odlučite za posetu manastiru, u njegovoj neposrednoj blizini postoji još par atrakcija, koje ne biste smeli da zaobiđete. Moja je preporuka da, obavezno, “skoknete” i do Etno sela Stanišići, koje je veoma atraktivno i jedinstveno. A tu je i grad Bijeljina, najveći grad celog ovog regiona koji se zove Semberija. Pa, srećan put 🙂

Ostale moje članke možete pronaći na linku Prozor u svet avanture.

269
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *