Ljubavni katanci u Pečuju – Da li verujete u priču o večnoj ljubavi?

Mađarska ♦ 1 jula, 2018 by Vera Jovanović Đedović

Ljubavni katanci u Pečuju

Ljubavni katanci, hm… Lepo zvuči, zar ne? 🙂

Pa, dobrodošlu u još jednu avanturu. Čik pogodite gde Vas danas vodim? Ni manje, ni više, nego u jedan prelepi grad u Mađarskoj, a to je Pečuj. Tačnije, vodim Vas na tačno određeno mesto u Pečuju. To je Janus Panonius ulica. I, evo nas ispred jedne metalne ograde, tačno preko puta zgrade Rektorata. Ograda je sva u katancima sa iscrtanim srcima i ispisanim imenima zaljubljenih parova. Veoma lepo i romantično.

Ljubavni katanci – Mit ili istina
Katanci u Pečuju

Katanci u Pečuju

Ovaj zanimljiv običaj kačenja katanaca za ogradu vodi poreklo, upravo, iz Pečuja. Prvi katanci, od kojih je i potekla legenda, okačeni su, baš, na ovom mestu. Priča o ljubavnim katancima nam je, manje-više, svima poznata. Veruje se da mladi zaljubljeni par može zaključati svoju ljubav tako što će katanac okačiti na ogradu, a ključić sakriti negde gde niko neće moći da ga nađe. Na taj način će njihova ljubav trajati večno.

Ljubavni katanci – Trenutak istine
Večna ljubav - Katanci u Pečuju

Večna ljubav – Katanci u Pečuju

Ali,… Postoji i jedna druga, malo realističnija priča, koja ruši sve mitove vezane za katance i večnu ljubav koja se može zaključati. Za vreme Austrougarske imperije, najjača kasarna u regiji Baranji, nalazila se, baš, u Pečuju. I to, na mestu današnjeg Rektorata. Vojnici koji su služili vojsku u ovoj kasarni imali su kasete u kojima su čuvali svoje stvari. Kasete su zaključavali katancima. U periodima kada su napuštali kasarnu i odnosili stvari iz kaseta, morali su i katance da nose sa sobom. Međutim, nisu hteli da rizikuju da ih usput negde izgube, pa su ih okačili za prvu ogradu na koju su naišli. Ta ograda se nalazila tačno preko puta njihove kasarne. To je jedna od malo realnijih priča o katancima.

Da li ćete verovati u prvu priču, koja kaže da katancem možete zaključati ljubav ili u onu drugu, koja govori da su vojnici ogradu iskoristili u praktične svrhe za čuvanje svojih katanaca, ostaje na Vama. Sami ćete izabrati priču u koju želite da poverujete.

Ovaj običaj je postao toliko popularan da katanci više nisu imali gde da se okače. Ograda je bila toliko prepunjena, da su katanci jedno vreme skidani sa nje. Međutim, ljudi su kasnije shvatili da nema svrhe skidati ih sa ograde, pa su na par mesta u gradu napravili velike žičane konstrukcije. To su konstrukcije koje su predviđene za kačenje katanaca. Smatra se da će jednog dana i one biti pune katanaca i tada će dobiti vrlo interesantne oblike.

Ostale naše članke možete pronaći na ovom linku. Ukoliko želite da saznate nešto više o samom Pečuju, to možete učiniti na stranici Vikipedije, klikom na ovaj link.

21
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *