Krupajsko vrelo – Avantura po Istočnoj Srbiji

Srbija ♦ 25 maja, 2019 by Vera Jovanović Đedović

Krupajsko vrelo - Vodopadi Srbije

Krupajsko vrelo još jedna je od veoma zanimljivih destinacija na koje Vas vodim. Ovo mesto predstavlja jedno od najlepših prirodnih lepota koje Istočna Srbija ima da ponudi. Pa, krenimo u avanturu i istraživanje.

Krupajsko vrelo – Geografski položaj

Na oko 155km od Beograda, u Istočnoj Srbiji, nalazi se Krupajsko vrelo. Ako želimo da budemo još precizniji, to bi bio zapadni deo Homoljskih planina i podnožje planine Beljanica. Ove planine pripadaju grupi Karpatsko-balkanskih planina koje se protežu u pravcu zapad-istok.

Krupajsko Vrelo nalazi se na oko 70km jugoistočno od grada Požarevca. Hajde da vidimo kako je put do vrela izgledao.

Krupajsko vrelo – Put u avanturu

Krenuli smo iz Beograda autoputem do isključenja za Požarevac. Nakon što smo prošli pored Požarevca, krenuli smo ka jugoistoku. Na samom putu ka našoj ciljanoj destinaciji, proćićemo kroz jedno vrlo atraktivno područje. S’ obzirom na to da smo putovali u maju, kada je vegetacija najlepša, zaista smo imali šta i da vidimo. Neverovatno koliko je sve zeleno. I to kakva zelena boja!? Ona prava prolećna, intenzivno zelena. Kakva oaza! Srbija zaista ima ogroman prirodni potencijal. I turistički, takođe. Pa, eto teme za razmišljanje na koji način bismo mogli to da iskoristimo. Ali, na održiv način.

Petrovac na Mlavi

Na oko 40km od Požarevca prolazimo pored mesta, svima nama dobro poznatog, a to je Petrovac na Mlavi. Nakon što smo prošli Petrovac i nastavili još 6km ka jugoistoku, došli smo do banje Ždrelo. Banja Ždrelo poznata je po svojim termomineralnim izvorima, a i vrlo je atraktivna.

Banja Ždrelo
Banja Ždrelo - RUS Ždrelo - Banje u Srbiji
Banja Ždrelo – RUS Ždrelo

Pored samog puta nalazi se RUS Ždrelo. To je rekreativno-ugostiteljski centar koji podseća na srednjovekovnu tvrđavu. S’ obzirom na to da se ispred nalazi veliki parking, odlučili smo da tu napravimo pauzu i popijemo kafu pre nego što nastavimo još dublje u avanturu. Ovde smo zatekli jako lepo uređen “aqua park”, sa nekoliko bazena sa toplom vodom. Ukoliko Vas put nekada navede ovuda, moja je topla preporuka da posetite ovaj interesantni kompleks. Nas čeka put od još nekih 25km do ciljane destinacije, a to je Krupajsko vrelo. Šta li nas dalje na tom putu čeka? Hajde da vidimo.

Banja Ždrelo - RUS Ždrelo - Aqua park
Banja Ždrelo – RUS Ždrelo – Aqua park
Banja Ždrelo - RUS Ždrelo - Bazeni sa toplom vodom
Banja Ždrelo – RUS Ždrelo – Bazeni sa toplom vodom
Manastir Gornjak

Još nekih 7km ka jugoistoku put je dosta dobar. Zelenilo je i dalje prisutno, što u mnogome doprinosi lepoti ovog kraja. Na tom sedmom, ili , možda, osmom kilometru od Banje Ždrelo, naišli smo na jedan interesantan restoran okružen šumom. A, onda smo videli i tablu sa natpisom “Manastir Gornjak“. Odlučili smo da malo zastanemo i pokušamo da otkrijemo kakav se to manastir nalazi sakriven u krošnjama drveća.

Manastir Gornjak - Sakriven u krošnjama drveća
Manastir Gornjak – Sakriven u krošnjama drveća

Moram da priznam da manastir baš i nije lako uočljiv s’ puta. Da nije restorana i table sa natpisom, teško bismo ga uočili. Dosta je dobro sakriven u šumi, a opet, nedaleko je od glavnog puta. Krenili smo stazom do manastira.

Manastir Gornjak - Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice
Manastir Gornjak – Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice
Transformacija svesti

Onog momenta kada smo kročili na manastirski posed, dogodilo se nešto neobično. Kao da smo ušetali u neku potpuno drugu dimenziju. Šuma se preobratila u nešto jako pitomo i prijatno za oko. Dvorište je malo, ali ima prelep vrt. Ako ste nekada čitali bajke ili gledali crtane filmove u kojima se pojavljuju male kućice, okružene cvećem, drvećem i stazom koja vodi do njih, možda i možete zamisliti kako izgleda manastirsko dvorište. Zaista bajkovito.

Manastir Gornjak - Manastirsko dvorište
Manastir Gornjak – Manastirsko dvorište

Manastir Gornjak je zadužbina kneza Lazara. Ženski je manastir. Crkva manastira posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice i nalazi se uz stenu. Iznad same Crkve nalazi se mala kapela posvećena Svetom Nikoli, nekadašnja isposnica pustinjaka Grigorija, čije se mošti danas nalaze u crkvi i smatraju se čudotvornim. Isposnica se nalazi duboko u steni i svojim izgledom malo podseća na Manastir Ostrog.

Manastir Gornjak - Kapela u steni posvećena Svetom Nikoli
Manastir Gornjak – Kapela u steni posvećena Svetom Nikoli

Iz manastira smo poneli veoma lepo iskustvo. Preporučujem i Vama da ga posetite. A, mi nastavljamo dalje, ka našem cilju.

Manastir Gornjak - Manastiri u Srbiji -Pogled na manastirsko dvorište
Manastir Gornjak – Pogled na manastirsko dvorište
Selo Krepoljin

Do manastira Gornjak put je bio izvanredan. Međutim, od manastira ka Krupajskom vrelu, tačnije do mesta Krepoljin, koje se nalazi na nekih 10km od vrela, stvari su počele da se menjaju. Put više nije bio tako prijateljski nastrojen prema nama. Jako veliki broj krivina, a i nekoliko serpentina, samo je jedan deo prepreke, koju smo morali da pređemo na tom putu. Sreća je to što, i pored tih krivina, sve je dobro obeleženo. Ukoliko pratite uputstva, ne bi trebalo da bude većih problema.

Stigli smo do sela koje se zove Krepoljin. Konačno neko naseljeno mesto i nekoliko kuća na vidiku. Interesantno mestašce. Ipak, nismo našli razlog zbog čega bismo se ovde zaustavili, tako da smo kroz Krepoljin samo prošli.

Uh! Da smo zastali bar da vazduh duboko udahnemo i pripremimo se za ono što nas čeka dalje…

Krupajsko vrelo – Spremite se za poletanje

Već pomenute krivine i serpentine na putu, sada su nam izgledale smešno. Deonica puta kojom smo prolazili postajala je sve uža i uža, a poslednja 3km-4km bila su nam najbolnija. Put je sada postao toliko loš, da smo krenuli da sažaljevamo naš automobil i razmišljali hoće li on sve to moći da izdrži. Sve nam je teže bilo da izbegavamo rupe na putu koje su postale veoma učestale. Mogu slobodno reći da smo više vremena proveli u vazduhu, “lebdeći” iznad zemlje, nego na samoj zemlji. Jednostavno rečeno, put je u stanju raspada. Ta 4km toliko su nam se odužila, da nam se činilo da smo najveći deo putovanja proveli baš na ovoj deonici. Nikad kraja. Da li zaista želite da se upustite u avanturu? Eto prilike 🙂

Restoran Krupajsko vrelo – Stigli smo do kraja sveta
Restoran Krupajsko vrelo - Selo Milanovac
Restoran Krupajsko vrelo

Konačno smo stigli do kraja puta. Imali smo osećaj kao da smo došli do kraja sveta. I, što je najbitnije, u jednom komadu 🙂

Ispred nas ukazao se restoran Krupajsko vrelo ispred koga smo se parkirali. Dakle, ovo je kraj puta, ali ne i naše avanture. Izgleda da naša avantura ovde tek počinje.

Krupajsko vrelo - Izvori vode u Srbiji
Krupajsko vrelo – Putokaz do izvora vode

Prošli smo pored restorana. S’ obzirom na to da još uvek nismo bili gladni, odlučili smo da odemo pravo do vodopada, a restoran smo ostavili za kasnije. Putokaz smo lako našli i krenuli jednim uzanim prolazom ka jezeru. Put do jezera svo vreme je bio toliko uzak da u jednom trenutku stazom može samo jedna osoba da prođe. Ako Vam neko naiđe u susret, mimoilaženje može biti problematično. Sa obe strane puteljka je voda. S’ jedne strane je reka, a sa druge strane je ribnjak u kome se uzgaja pastrmka. Ribnjak pripada restoranu. Krupajsko vrelo se, inače, nalazi na privatnom posedu.

Krupajsko vrelo - Ribnjak u kome se uzgaja pastrmka
Krupajsko vrelo – Ribnjak u kome se uzgaja pastrmka

Specijalitet restorana je pastrmka. Interesantno je to što gost ima mogućnost da sam upeca pastrmku koju će kasnije dobiti na tanjiru. Kada smo već spomenuli restoran, hajde da vidimo šta još ima u svojoj ponudi. Pored pastrmke, restoran Krupajsko vrelo će Vam ponuditi i druge specijalitete po kojima je ovaj kraj poznat. To su: jagnjetina, roštilj, homoljski sir i kajmak, domaća lepinja, kačamak i ostalo. U sklopu restorana postoji i prenoćište. Pa, ukoliko ste planirali da u ovom lepom ambijentu provedete malo više dana, ovo je jedna od opcija.

Krupajsko vrelo - Najlepša mesta u Srbiji
Krupajsko vrelo – Zelena oaza mira
Uzak put vodi do cilja

Primetili smo da, od trenutka kada smo krenuli iz Beograda, pa do našeg cilja, put je postajao sve uži i uži. Na kraju je postao toliko uzak da je samo jedna osoba mogla da prođe i to uz oprez. Valjda je i u životu tako. Što smo bliže cilju, put postaje sve uži i nebezbedniji i ako se okliznemo, padamo. Ali, upornost i istrajnost uvek pobeđuju. I, evo nas. Isped nas se ukazao snažan vodopad.

Energija vodopada
Krupajsko vrelo - Jedan od najlepših vodopada u Srbiji
Krupajsko vrelo – Jedan od najlepših vodopada u Srbiji

Fenomenalno. Priroda je zaista bila kreativna na ovom mestu. Uz malu pomoć čoveka, napravljeno je savršenstvo. Zatekli smo jezero plavo-zelene boje koje je u potpunosti sakruveno u zelenilu okolne šume. Plava i zelena boja, koje dominiraju ovim mestom, veoma su intenzivne. Energija mesta je veoma jaka. Sam vodopad oslikava snagu prirode.

Krupajsko vrelo – Spomenik prirode

Krupajsko vrelo predstavlja spomenik prirode koji je zaštićen Zakonom o zaštiti životne sredine. Ceo lokalitet pripada selu Milanovac. Ovaj izvor jedan je od najznačajnijih kraških izvora vode u Srbiji. Voda iz izvora izbija na površini zemlje, gde se stvara kraško jezero. Odatle voda otiče u vidu Krupajske reke koja se kod mesta Krepoljin uliva u reku Mlavu. Na samom izvorištu napravljena je brana, gde je izgrađena i hidroelektrana, koja snabdeva lokalno stanovništvo.

Krupajsko vrelo - Priroda u proleće
Krupajsko vrelo – Priroda u proleće

Na ovom mestu postoji i nekoliko termomineralnih izvora koji se mešaju sa hladnom izvorskom vodom, tako da voda u vrelu preko cele godine ima temperaturu od oko 10’C do 12’C.

Krupajsko vrelo – Podvodna pećina
Krupajsko vrelo - Pećina u steni
Krupajsko vrelo – Pećina u steni

Ispod površine Krupajskog vrela nalazi se podvodna pećina. Ulaz u pećinu može se lepo videti u obliku otvora koji se nalazi u steni. Jedina je poenta u tome što ne možete roniti napred, nego u dubinu. Roni se u jedan otvor koji ima oblik “želuca” i taj je otvor dubine oko 13m. Na, takozvani, “želudac”, nastavlja se drugi kanal, zvani “tobogan”, koji spaja “želudac” sa ostalim prostorijama pećine, koje se spuštaju još više u dubinu.

Ronilački klub Triton

Prostorije pećine delimično su ispitane od strane ronilačkog kluba Triton-AST iz Beograda. Ronioci su uspeli da se spuste do 123m dubine, što predstavlja nacionalni rekord. Na tim su dubinama našli veliki broj podvodnih kanala. Pronašli su delimično potopljenu pećinu, a sa njom i tunele koji vode ka površini zemlje. Ronilački klub Triton-AST izvršio je preko 100 zarona u vrelu na dubinama između 70m i 123m.

Ceo ovaj ronilački poduhvat morao je biti pažljivo isplaniran i uz posebnu opremu, kako bi ronioci mogli da se što bezbednije izvuku.

Postoji veliki broj legendi koje se vezuju za vrelo. Veruje se da su pećinu ranije istraživali lovci na blago, jer su ronioci pronašli dokaze i o ranijem prisustvu ljudi.

Krupajsko vrelo – Par reči za kraj

Nakon što smo dobar deo vremena proveli u ovoj lepoti, na kraju smo ogladneli. Došao je taj trenutak da probamo specijalitete ovog kraja. Restoran Krupajsko vrelo smešten je u lepom prirodnom ambijentu na samoj reci. Sa pogledom na reku, hrana je delovala još ukusnije.

Restoran Krupajsko vrelo - Prenoćište Milanovac
Restoran Krupajsko vrelo

Stigli smo do kraja još jedne naše avanture. Pozdrav do narednog druženja.

Ukoliko želite da dobijete još informacija o Krupajskom vrelu, to možete uraditi na ovom linku. Ostale moje članke možete pronaći na linku Prozor u svet avanture.

192
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera
1 komentar na članak "Krupajsko vrelo – Avantura po Istočnoj Srbiji"
  1. Marija kaže:

    Divan putopis! Hvalaaa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *