Grčka u par reči

Grčka ♦ april 9, 2018 by Vera Jovanović Đedović

Grčka

Grčka… Ta divna zemlja sa izuzetno bogatom istorijom i kulturom… Veoma je poznata i po mitovima o velikom broju bogova koji ovu zemlju dodatno krase. Smatra se kolevkom moderne evropske civilizacije, jer vuče korene još iz Antičke Grčke. Veliki je broj istraživača koji kreću putem Grčke u potrazi za svim tim pričama, u nadi da će, možda, saznati nešto značajno, nešto veliko i, još uvek, neotkriveno. I hoće…

Grčka

Propileji – monumentalna ulazna vrata Akropolja, Atina, Grčka

Mnoge stvari koje Grčka ima da ponudi otkrivaju Vam se, tek onda, kada ste spremni da hrabro zakoračite na njenu teritoriju. A onda se događa čudo… Pa, hajde da zakoračimo zajedno u ovu zemlju velikih prirodnih, a i duhovnih lepota.

Grčka – Položaj

Grčka je zemlja koja ima izuzetno važan geografski položaj. Najveća je zemlja na Balkanskom poluostrvu sa površinom od oko 132.000 km2. Ima izlaz na tri mora: Egejsko na zapadu, Jonsko na istoku i Sredozemno na krajnjem jugu. Ima izuzetno razuđenu obalu i veoma veliki broj ostrva. Sve navedeno posetiocima osigurava da je posete veoma veliki broj puta bez bojazni da će im, u nekom momentu, ta država kao destinacija dosaditi. Mesta su toliko različita i svako od njih ima neku svoju priču. Te razlike su još izraženije među grčkim ostrvima gde se svako ostrvo može protumačiti kao “priča za sebe”.  Oko 17 lokaliteta na teritoriji Grčke se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Grčka

Akropolj u Atini, Grčka

Glavni grad je Atina i službeni jezik je ovde grčki. Najveća nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% udela u ukupnom broju stanovnika Grčke. Grčka, inače, ima oko 11 miliona stanovnika. Naičistija je etnička država na Balkanu. Što se religije tiče, najveći deo stanovništva pripada Grčkoj Pravoslavnoj Crkvi (oko 95%).

Grčka

Pogled na Atinu i brdo Likavitos sa Akropolja, Grčka

Da ne dužim više, nadam se da su ove informacije dovoljan razlog da vas natera da razmislite o ovoj zemlji kao vašoj sledećoj destinaciji. Napravite korak, pa ćete još mongo toga o njoj saznati na samom putovanju.

Ostale naše članke možete pronaći na ovom linku, a detaljne informacije o Grčkoj možete potražiti na stranici vikipedije.

2
Podeli
TAGOVI: / / /

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *