Etno selo Stanišići – Hoće li zaploviti Nojeva barka?

Bosna i Hercegovina ♦ 18 novembra, 2018 by Vera Jovanović Đedović

Etno selo Stanišići - Manastir Sv. Oca Nikole

Etno selo Stanišići nalazi se na oko 3km od Bijeljine, u regionu koji se zove Semberija i pripada Panonskoj niziji. Osnivač sela je Boris Stanišić. On je dugi niz godina putovao po raznim bosanskim selima, u potrazi za starim kućama i predmetima koji potiču s’ kraja 19. i početka 20. veka. Zahvaljujući tome, etno selo je nastalo 2003. godine. Onog momenta kada prođete kroz kapiju koja vodi u dvorište etno sela, imate utisak kao da ste upravo prošli kroz prolaz koji vodi u neki drugi svet. Kao da ste se vratili u prošlost, u ono vreme kada su naši preci živeli puno jednostavnijim i prirodnijim načinom života.

Etno selo Stanišići – Opšte informacije

U poslednjih nekoliko godina, ovo etno selo postalo je toliko popularno, da ga, pored velikog broja turista iz regiona, sve češće posećuju i stranci. Ukoliko želite da se zaputite ka Bosni i Hercegovini sa ciljem da posetite ovo selo, nećete pogrešiti jer je vrlo atraktivno i interesantno.

Ono što, verovatno, interesuje svakog turistu, je način na koji može izvršiti neko plaćanje. Nacionalna valuta u Bosni i Hercegovini je konvertibilna marka (KM), i to još od 1998. godine. Za 1€ možete dobiti oko 1.95 maraka (u trenutku pisanja ovog članka). U nekim radnjama ćete moći da plaćate, čak, i u evrima ili dinarima. S’ obzirom na to da je u pitanju turističko mesto, cene u samom etno selu nisu baš tako niske, ali su, ipak, prihvatljive. Međutim, ukoliko odlučite da prošetate do Bijeljine ili nekog drugog mesta u blizini, cene su vrlo povoljne. Ispred samog sela nalazi se i parking.

Etno selo Stanišići – Podela na celine

Etno selo Stanišići sačinjavaju dve celine. To su duhovni i svetovni deo sela.

Svetovni deo

Svetovni deo napravljen je od drveta i u njemu se nalaze kuće brvnare, onakve kakve su nekada bile za stanovanje. U selu se nalazi i mlin potočar koji potiče iz 1938. godine i još uvek je u upotrebi. Tu je i vodenica iz 1917. godine, u kojoj se još uvek melje brašno, od koga se prave pogačice, koje se služe u restoranima.

Duhovni deo

Duhovni deo predstavlja skup replika od izuzetnog istorijskog značaja. Ovaj je deo sačinjen od kamena i asocira na srednji vek. U samom njegovom središtu nalazi se manastir Sv. Oca Nikole, koji predstavlja repliku manastira Kumanice, zadužbinu Nemanjića. U manastiru se nalaze čestice moštiju Cara Uroša i Sv. Oca Nikolaja. Kivot sa česticama moštiju Sv. Oca Nikole je, takođe, tu. Pored manastira se nalazi i konak. U blizini je i Krstionica, koja predstavlja repliku jedne male Crkve sa Aljaske.

Etno selo Stanišići – Da li će zaploviti “Nojeva barka”?

Evo, stigosmo i do Nojeve barke 🙂 Postoji jedna vrlo interesantna priča o tome kako je ovaj brod dospeo u selo. Ovo je brod kome, baš, i nije bilo suđeno da zaplovi. Gospodin, po imenu Mijo Marković, imao je želju da sagradi brod od drveta i da njim otplovi u daleku Australiju. Građen je po jednom engleskom projektu. Igrom slučaja, ostao je nezavršen. Na žalost, nije zaplovio. Ponovo igrom slučaja, taj isti brod završio je u Etno selu Stanišići. Svi su bili, poprilično, sigurni da ovaj brod nikada ni neće zaploviti. Ali, čuda se događaju. Malo je falilo da se i to čudo dogodi, pa da zaplovi ovaj brod, i to baš 2010. godine nakon velikih poplava koje su zadesile Semberiju. I, eto imena “Nojeva barka“.

Etno selo Stanišići – Ostali sadržaji

U selu se nalaze dva jezera, koja odvajaju duhovnu i svetovnu celinu i napajaju se vodom iz izvora. Voda simbolizuje život, protok i trajanje. Ta dva dela spojena su kamenim mostom koji predstavlja repliku “Kozjeg” mosta u Sarajevu. Pored jednog od jezera nalazi se i replika stanice “Podlugovi”, sa vozićem, kojim se možete provozati selom.

U selu postoji i amfiteatar koji ima 380 mesta za sedenje i koristi se za razne događaje. Tu je i veliki broj restorana koji su opremljeni u etno stilu. Najpoznatiji je “Konoba Stanišić“, koji se nalazi na obali jezera, što ga, dodatno, čini još atraktivnijim.

Etno selo Stanišići – Par reči za kraj

Naravno, to nije sve. Etno selo i dalje napreduje, stalno se gradi nešto novo i, već postojeći sadržaj, uvek se obogaćuje nečim novim.

Ostale naše članke možete pronaći na ovom linku. Ukoliko želite da saznate nešto više o samom etno selu Stanišići, ovaj link će Vas odvesti do sajta na kome možete dobiti puno informacija.

92
Podeli

Vera

O autoru

Ovu priliku želim da iskoristim da Vam se predstavim. Ko sam, zapravo, ja? Po struci sam Diplomirani menadžer u turizmu. Studije sam završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga završila sam i programiranje na IT Akademiji, čime se i bavim. Iako zvanično radim kao programer, poslom turizmologa bavim se tako što sam sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije. Pa, hajde da zakoračimo u ovu avanturu zajedno!


Sve od autora Vera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *