Ada Safari

Beograd ♦ April 10, 2018 by Vera Đedović

Ada Safari u Beogradu

Za sve ljubitelje prirode i onih koji imaju potrebu da se izoluju od svakodnevnih gradskih gužvi i savremenog stresnog života, Ada Safari je idealno mesto za tako nešto.

Prirodno jezero, u obliku slova S, koje je smešteno na oko 6 hektara površine sa svoja 2m prosečne dubine, okruženo šumom, pa, samim tim, i dobro skriveno od radoznalih pogleda, nalazi se u jednom delu poluostrva Ada Ciganlija. S’ obzirom na to da je dosta dobro sakriveno šumom koja ga okružuje, većina Beograđana ni ne zna da, osim Savskog, na Adi postoji i jezero Ada Safari. Pa, evo i mene, u begu od galame i gužve i u nadi da ću mir pronaći baš ovde…

Kada sam stigla, odmah me je dočekao veliki, gromoglasni paun, koji je počeo da viče iz petnih žila, od sreće, valjda… Tako da su on i njegova paunica Pavka bili prvi stanovnici koje sam upoznala u ovom lepom mestu. Paja je u početku bio malo lenj po pitanju prezentacije svog famoznog repa, a paunica je bila poprilično stidljiva i nije želela da se druži. Kasnije se Paja, napokon, osmelio i stupio na scenu u svom najlepšem izdanju. Imala sam i tu čast da prisustvujem ljubavnom plesu koji je Paja izvodio pred svojom paunicom, šepureći svoj veličanstveni rep. Šetao je levo-desno, vrteo se u krug dok je Pavka sve to stidljivo posmatrala iz prikrajka 🙂

Stacionirala sam se pored jezera i zauzela mesto sa vrlo prijatnim pogledom na okruženje. Nakon upoznavanja sa Pajom, na red su došli i stanovnici jezera. Odmah su se pojavile divlje guske i patke koje su doplovile do obale jezera, a onda je nastala još jača graja. Guske, patke i paun su se, prosto, nadvikivali i svako od njih je pokušavao da nadjača onog drugog svojim glasom. A, naravno, kao i uvek, i golubovi su pronašli svoje mesto na ovom predivnom parčetu zemlje i svojim gugutanjem su upotpunili, već, započeto pevanje u horu. Doduše, svako je nastavio u nekom svom ritmu, ali je i dalje sve zvučalo savršeno.

U jezeru se neprestano održavala žurka, nekoiko pataka i gusaka stalno su se vrtele i plovile u raznim pravcima, ali svi, kao da su bili podeljeni u nekoliko različitih grupica, baš kao što je to slučaj i sa nama ljudima u realnom životu. Ali, gusan po imenu Sima je, definitivno, glavni u celom jezeru. Da ne zaboravimo još dva ugledna stanovnika jezera. To su šaran Kosta, težak 27.5kg i šaran Joca sa svojih 25kg. Kao veoma važne članove družine, bilo bi nepravedno zanemariti ih 🙂

Nedaleko, u restoranu “Opušteno“, uz pesmu Garavog Sokaka, čuo se vrlo glasan, ali opušten razgovor nekog društvanjceta. Zanimljivo, zar ne ? Pa, i pored ovolike graje i žamora i dalje je sve bilo u savršenom redu. I savršenom miru… Tako glasno, a, opet, savršen mir? Kontradiktorno, zar ne? Ali… Kada biste se našli baš na tom mestu sa koga vam trenutno opisujem ovo svoje iskustvo, bilo bi vam savršeno jasno o čemu govorim. Potpuno biste razumeli taj osećaj. Što se samog restorana “Opušteno” tiče, izgrađen je u etno stilu i u njemu možete probati ona “prava” stara srpska jela, pravljena po tradicionalnim receptima. Restoran je sav u drvetu i odlično se uklapa u ambijent u kome se nalazi. U dvorištu restorana nalazi se i drveni vajat iz 18. veka koji je na ovo mesto prenet iz Šumadije i ima za cilj da nam prikaže kako se živelo nekada, u vreme naših predaka. Na samom ulazu u restoran se nalazi mostić koji je napravljen po ugledu na Most na Adi.

Jezero je poznato i po tome što se ovde odvija sportski ribolov, ali po vrlo strogim pravilima, a svaka ulovljena riba se vraća u vodu. U blizini jezera se nalazi i spomenik šarana, podni mozaik i Pravoslavni Krst.

U blizini jezera se nalazi i vrt namenjen deci sa posebnim potrebama koji je opremljen sredstvima za rad koja se koriste u terapijske svrhe. Pokreteči ove ideje bili su studenti Šumarskog fakulteta.

Kada se nađete na jednom ovakvom mestu, prosto, ne možete da poverujete da sve ovo možete iskusiti u Beogradu, na samo par kilometara od samog centra grada – oazu mira, spokoja i mesto idealno za prijatne razgovore sa vama dragim osobama 🙂

1
Share with

Vera

O autoru

Diplomirani menadžer u turizmu. Studije završila u Novom Sadu, na PMF-u, smeru za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Nakon toga je završila i programiranje na IT Akademiji, tako da se profesionalno bavi Web Developmentom. A, poslom turizmologa se bavi tako što je sebe stavila u ulogu turiste i nekoga ko voli da istražuje i otkriva nove destinacije.


Sve od autora Vera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *